Харчові отруєння, лікування харчове отруєння, харчове отруєння симптоми, лікування отруєння, отруєння, бактеріальними токсинами.

ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ Бактеріальні токсини ХАРЧОВІ ОТРУЄННЯ Бактеріальні токсини-захворювання, що виникають після вживанняпродуктів, засіяних різними мікроорганізмами і містять бактеріальні токсини. До них належать отруєння токсинами ботулізму, Cl. perfringens та стафілококові отруєння. У цьому розділі містяться отруєння стафілококових токсином і Cl. Perfringens (див. також Ботулізм).

Етіологія, патогенез. Харчові отруєння стафілококового походження пов’язані зі штамами патогенних стафілококів, здатних продукувати ентеротоксин. Вони здатні також утворювати гематоксіни, гіалуронідазу, дають позитивну реакцію плазмокоагуляции. При попаданні в продукти (отлкадей, хворих гнійничкові захворювання, або аерогенним від здорових носіїв стафілококів) вони здатні розмножуватися, що призводить до накопичення у продуктах ентеротоксин. Стафілококові отруєння найчастіше пов’язані з вживанням молока, молочних продуктів, м’ясних, рибних, овочевих страв, тортів, тістечок, рибних консервів в олії. Продукти, що містять інтеротоксін, за зовнішнім виглядом і запахом не відрізняються від доброякісних. Стафілококи переносять високі концентрації солі і цукру. Якщо стафілококи гинуть при прогріванні до 80 гр. С, то ентеротоксин витримує прогрівання до 100 гр. С протягом 1,5-2 ч. До ентеротоксину дуже чутливі кошенята і цуценята, на яких проводять біологічну пробу. Мікроби Cl. perfringens представляють собою великі грамнегативні палички. Ростуть в анаеробних умовах, здатні утворювати спори. За антигенними властивостями діляться на 6 серотипів (А, В, С, D, Е, F). Отруєння частіше пов’язані з збудником типу А.

Стафілококові отруєння обумовлені тільки токсинами, можуть виникати і відсутність самого збудника (наприклад, отруєння продуктами, що містять ентеротоксин). Ентеротоксин не руйнується травними ферментами і здатний проникати через слизові оболонки шлунково-кишкового тракту. Враховуючи короткий інкубаційний період (до 2 ч), можна думати, що всмоктування токсину відбувається вже в шлунку. Токсин викликає активацію моторики шлунково-кишкового тракту, діє на серцево-судинну систему (значне зниження артеріального тиску).

При отруєнні токсинами клостридій найбільше значення надається лецитиназу С (альфа-токсин). Токсини призводять до пошкодження слизової оболонки кишечника, порушують його всмоктувальну функцію, гематогенно проникають в різні органи, зв’язуються з мітохондріями клітин печінки, нирок, селезінки, легенів. Пошкоджується судинна стінка, що веде до розвитку геморагічного синдрому. У важких випадках може розвинутися анаеробний сепсис.

Симптоми, перебіг. Інкубаційний період при стафілококових отруєннях частіше триває 1,5-2 год, при отруєннях токсинами клостридій – від 6 до 24 ч. При стафілококових отруєннях найбільш характерні ознаки – ріжуча переймоподібний біль в надчеревній ділянці, блювання. Температура тіла нормальна або субфебрильна. Проносу може не бути; короткочасний розлад стільця спостерігається приблизно у половини хворих. Типові наростаюча слабкість, блідість шкірних покривів, похолодання кінцівок, зниження артеріального тиску. Може розвинутися колаптоїдний стан. Однак навіть при різко вираженій симптоматиці початкового періоду до кінця доби від початку хвороби настає одужання, лише в окремих хворих протягом 2-3 днів зберігається слабкість.

Отруєння, викликані тохсінамі клостридій, протікають значно важче. Захворювання починається з болю в животі, переважно в пупкової області; наростає загальна слабкість, стілець частішає до 20 разів і більше, він рясний, водянистий, іноді у вигляді рисового відвару. Блювота і рідкий стілець приводять іноді до вираженого зневоднення. У деяких випадках виникає картина некротичного ентериту. Летальність сягає30%.

Діагноз стафілококового отруєння може бути поставлений на підставі характерної симптоматики та епідеміологічних передумов (груповий характер захворювань, зв’язок з певним продуктом). Для доказу діагнозу може бути використано виділення стафілокока, продукує ентеротоксин, із залишків їжі або вмісту шлунка. При отруєнні прогрітою їжею наявність ентеротоксин встановлюють за допомогою біологічної проби на кошенят або: реакції преципітації. Доказом отруєння токсинами клостридій є виявлення цих мікроорганізмів у підозрілих продуктах, в промивних водах або блювотних масах.

Лікування. Для видалення токсинів з організму промивають шлунок водою або 5% розчином гідрокарбонату натрію, посла чого при стафілококової отруєння можна призначити сольове проносне. При розвитку зневоднення (отруєння токсином клостридій) проводять комплекс заходів щодо регідратації. При середньотяжкій формі вводять в / в крапельно ізотонічний розчин натрію хлориду або рівні його обсяги з 5% розчином глюкози в кількості 1000-1500 мл. При важких і дуже важких формах з успіхом використовується розчин "Трисоль". Склад його наступний: 1000 мл апірогенної стерильною води, 5 г хлориду натрію, 4 г гідрокарбонату натрію і 1 г хлориду калію, "Трисоль" рекомендується комбінувати з колоїдними розчинами, які сприяють виведенню токсинів з організму, відновленню мігроціркуляціі. Принципи регідратаційної тарапіі такі ж, як при лікуванні хворих на холеру (див.). При стафілококових отруєннях антибіотики на призначають. При отруєннях, викликаних клостридії, враховуючи можливість анаеробного сепсису, призначають антибіотики широкого спектру дії (тетрацикліни, левоміцетин, еритроміцин).

Прогноз при стафілококових отруєннях сприятливий. При отруєннях токсинами клостридій прогноз серйозний, особливо при розвитку анаеробного сепсису.

Профілактика. Проводять заходи щодо зменшення носійства стафілококів серед працівників служби харчування (попередження і лікування гнійничкових захворювань, лікування хронічних запальних захворювань мигдаликів, верхніх дихальних шляхів). Не допускаються до роботи особи, які мають гнійничкові захворювання. Необхідно правильне зберігання готових страв, що виключає розмноження цих стафілококів. Для профілактики отруєнь токсинами клостркдій основне значення має контроль за забоєм худоби, обробкою, зберіганням і транспортуванням м’яса.

Також:

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.