Лецитин в профілактиці та лікуванні захворювань печінки і жовчного міхура

Лецитин в профілактиці та лікуванні захворювань печінки і жовчного міхура

У структурі хвороб людини провіднеместo займають захворювання, в основі розвитку яких лежать порушення ліпідного обміну – атеросклероз, жовчнокам’яна хвороба, ожиріння, жирова дистрофія печінки. Кількість подібних захворювань неухильно збільшується.

На Україну причиною цього є нераціональне харчування, погіршення екологічної обстановки, широке поширення зловживання алкоголем.

Одним з основних факторів, що ведуть до порушення ліпідного обміну, є нераціональне харчування. Для більшості населення України характерно надлишкове вживання вуглеводів, жирів тваринного походження і дефіцит біологічно активних замінних і незамінних харчових речовин, таких як вітаміни, мікро-і макроелементи, поліненасичені жирні кислоти, антиоксиданти, фосфоліпіди. Це призводить до того, що в організмі утворюється надлишок одних і дефіцит інших речовин. У кінцевому підсумку це веде до розвитку атеросклерозу і холестеринового холелітіазу, які з повною впевненістю можна назвати хворобами накопичення холестерину, а також до жирової інфільтрації печінки – хвороби накопичення нейтрального жиру.

В основі багатьох захворювань, пов’язаних з порушенням ліпідного обміну, лежать зміни в печінці – основний біохімічної "лабораторії" організму. Широке впровадження ультразвукового методу дослідження виявило надзвичайно високу частоту жировій інфільтрації печінки. Практично у кожних 4-х чоловік з 10 у віці старше 30 років відзначені явища жирової інфільтрації печінки.

Неухильно зростає частота холестеринового холелітіазу – захворювання в останні роки значно "помолодшало". Важлива роль у профілактиці та лікуванні захворювань порушеного ліпідного обміну належить прийому в достатній кількості харчових речовин, що запобігають порушення метаболізму ліпідів. До одних з них відносяться фосфоліпіди.

Основними фосфоліпідами є фосфатидилхоліну (лецитини), фосфатидилетаноламін (кефалин), фосфатіділінозіти. Ці фосфоліпіди є основними компонентами більшості клітинних мембран і структур. Фосфоліпіди у великій кількості містяться в нервовій, жировій тканинах, печінці, нирках. Вони притаманні всім мембранним системам. Початковим етапом обміну фосфоліпідів є їх гидролитическое розщеплення, після чого кожне утворене з’єднання здійснює індивідуальний шлях обміну.

Біологічна роль фосфоліпідів різноманітна. Вони регулюють проникність клітинних мембран, беруть участь у синтезі білка, є основними компонентами ліпопротеїдів крові, беруть участь в міцелоутворення жовчі, служать транспортною формою для жирів з печінки в периферичні депо.

Особливе значення мають фосфоліпіди для печінки. Їх дефіцит призводить до розвитку жирової інфільтрації печінки, порушення жовчоутворення і жовчовиділення, збільшенню проникності клітинних мембран і порушення функцій гепатоцита. При порушенні синтезу фосфоліпідів жирні кислоти легко утворюють з гліцерином нейтральний жир, який накопичується в клітинах, витісняючи інші компоненти.

Структурним компонентом фосфолипида лецитину є холін. Недостатнє надходження холіну з їжею або порушення його ендогенного синтезу призводить до пригнічення синтезу лецитину та розвитку жирової інфільтрації печінки. Жирова інфільтрація печінки може протікати і як самостійне захворювання, і як один із симптомів при цукровому діабеті, ожирінні, хронічної алкогольної інтоксикації, гіперліпопротеідемія.

У профілактиці та лікуванні зазначених станів важливе значення має достатнє надходження лецитину з їжею. Добова потреба людського організму в лецитин становить близько 5 р. У найбільшій кількості лецитин міститься в яєчному жовтку, печінці, ікрі, жирної оселедця, нерафінованих рослинних оліях. У менших кількостях він присутній вяловичині, свинині, вершковому маслі, жирному сирі, горосі, вівсяній крупі. З перерахованого видно, що лецитину багато в тих продуктах, які містять багато холестерину (яйця, печінка, ікра, жирний сир, вершкове масло).

Проблема нормального споживання лецитину полягає також у тому, що при атеросклерозі, жовчнокам’яної хвороби, жирової інфільтрації печінки, цукровому діабеті, а також в літньому віці, при малорухомому способі життя необхідно обмежити вживання холестерину, але збільшити кількість лецитину, а їх розподіл в більшості харчових продуктів таке, що, знижуючи споживання холестерину, ми мимоволі зменшуємо кількість споживання лецитину.

З продуктів рослинного походження в найбільшій кількості фосфоліпіди містяться в сої, яка є основним джерелом для виробництва есенціальних ліпідів і харчових добавок.

«Високоякісний лецитин» (далі – «Лецитин») фірми Вітамакс містить фосфоліпіди, отримані з сої. До складу фосфоліпідів харчової добавки входить холін, інозит, лінолева і ліноленова кислоти, фосфатидилхолін, фосфатидилетаноламін, фосфатіділінозіт, тобто «Лецитин» містить практично всі необхідні фосфоліпіди.

Досвід застосування харчової добавки «Лецитин» при жировій інфільтрації печінки, у хворих на хронічний гепатит, хронічні холециститами показав, що він добре переноситься хворими, не викликає ніяких побічних явищ. При проведенні основного курсу лікування «Лецитин» призначали по 2 чайні ложки 3 рази на день в їжу або після їжі. У подальшому хворим рекомендували продовжити прийом «Лецитин» по 1 чайній ложці 3 рази на день. Загальний курс лікування становив два місяці.

Результати спостережень порівнювали з даними по групі хворих, які не отримували «Лецитин». Слід зазначити, що під впливом прийому «Лецитин» вже через 2 тижні після початку лікування відзначені позитивні зрушення в психоемоційній сфері хворих. Відомо, що астеновегетативний синдром характерний для хворих з хронічними гепатитами, холециститами, дискінезіями жовчного міхура.

Особливо виражений позитивний клінічний ефект спостерігався у хворих з явищами хронічної алкогольної інтоксикації. Відзначено нормалізація ритму сну, поліпшення настрою, апетиту.

Ультразвукове дослідження печінки після основного курсу терапії «лецитином» виявило повне зникнення явищ жировій інфільтрації печінки у 52% хворих, які мали до лікування жирову інфільтрацію 1-го ступеня, зменшення її у 86,8% хворих, що мали 2-3-у ступінь і через 2 місяці після початку прийому «Лецитин» у 92% хворих з 1-м ступенем і у 46% з 2-3-м ступенем жирової інфільтрації спостерігалося повне її зникнення. У решти хворих, як показали проведені дослідження, жирова інфільтрація печінки розвинулася на тлі латентно протікав цукрового діабету і лікування жирової інфільтрації печінки у них вимагає нормалізації вуглеводного обміну.

Під впливом терапії з застосуванням «Лецитин» відзначені позитивні зрушення вмісту ліпідів сироватки крові. У 5 хворих хронічним гепатитом з явищами змішаного і внепеченочного холестазу спостерігалося зниження загального холестерину на 15-20% і ліпопротеїдів низької і дуже низької щільності на 20-25%.

Сприятливий вплив чинив прийом «Лецитин» і на перебіг хронічного холециститу.

Відзначено зниження астеновегетативного синдрому, зникнення головних болів, врівноважене настрій, зниження дратівливості, нормалізація сну.

Через 3 тижні після початку прийому «Лецитин» (без застосування жовчогінних препаратів) у всіх хворих спостерігалося при ультразвуковому дослідженні зникнення явищ згущення жовчі, її шаруватості, «замазки». При дуоденальному зондуванні і мікроскопічному дослідженні жовчі відзначено зниження вмістуосадових елементів, таких як кристали холестерину, білірубіната кальцію, жовчних солей, мила, мікролітів, що пояснюється підвищенням міцелоутворення в жовчі, поліпшенням її колоїдної стабільності та фізико-хімічних властивостей.

Таким чином, результати проведених спостережень дозволяють зробити висновок про те, що харчова добавка «Лецитин» сприяє зменшенню явищ жировій інфільтрації печінки, поліпшує фізико-хімічні властивості жовчі, сприяє зниженню вмісту в крові загального холестерину і липопротеидной холестерину, впливає на психоемоційну сферу хворих хронічними захворюваннями гепатобіліарної системи.

«Лецитин» можна рекомендувати як для профілактики, так і для лікування зазначених захворювань.

Лецитин в профілактиці та лікуванні захворювань печінки і жовчного міхура

Також:

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.