Шлунок Ваше здоров’я, народна медицина, лікування травами, здорове харчування, хвороби і симптоми

• Не рекомендується відвідувати лазню як на голодний, так і на повний шлунок.

• Не можна вирушати в лазню післявживання спиртних напоїв.

• Збираючись відвідати баню потрібно взяти з собою рушник, головний убір, мочалку, скраб для тіла, зволожуючий гель для душу або мило.

• Від відвідування лазні слід відмовитися гіпертонікам, людям, що страждають гострими захворюваннями очей і вух, а також при наявності сильних висипань на шкірі.

• Перед відвідуванням парної обов’язково слід прийняти теплий душ.

Відомий дієтолог з Америки Герберт Шелтон придумав таку концепцію роздільного харчування, за якою не можна вживати разом продукти з великим вмістом вуглеводів і продукти, багаті білками. Це пов’язано з тим, що для переварювання білків у шлунку повинна бути кисле середовище. А щоб переварити крохмаль, вона повинна бути лужною.

Коли крохмаль і білки потрапляють в шлунок разом, там вони залишаються набагато довше. До того ж крохмалі починають бродити і тим самим ведуть до гниття білків.

А ось крохмалі разом з жирами, навпаки, благотворно діють і на шлунок, і на кишечник. Переварюючись, вони не заважають один одному.

Хоча кухні різних країн говорять про те, що якщо людина здорова, то його шлунково-кишковий тракт може чудово адаптуватися до перетравлювання самої різної їжі. Чого не можна сказати про людей, що мають які-небудь захворювання шлунково-кишкового тракту. Їм бажано дотримуватися роздільного харчування.

Окремо від решти їжі слід вживати фрукти. Лікарі радять їсти їх як мінімум за півгодини до основного прийому їжі або ж після трьох-чотирьох годин після цього.

Дуже часто невеликі конфлікти, що виникли протягом дня, ввечері під час сімейної вечері можуть перетворитися на серйозну сварку. Але ж за столом потрібно, навпаки, щоб звучали тільки хороші слова. Якщо чіплятися під час їжі, особливо до дитини, то це може погано вплинути на травлення.

Ще в давнину дітей навчали тому, що приймати їжу необхідно з почуттям вдячності. Інакше енергія, яка виділяється їжею, буде ще більше посилювати голод.

Якщо ви втомилися, то перед тим, як сідати за стіл, відпочиньте хоча б 10 хвилин. Так як ваш шлунок все одно буде не здатний добре переварити їжу.

Вважається, що також не слід приймати їжу, перед тим як починати працювати або після цього, якщо ви змерзли або перегрілися, боїтеся чогось, відчуваєте біль, коли ви не голодні.

Якщо у вас мало часу для того, щоб поїсти, то тоді краще навіть не сідати за стіл.

Популяризатори йоги вважають, що проблема людей в тому, що вони дуже швидко приймають їжу, навіть не пережовуючи її як слід. А їжа повинна як слід бути змочена слиною і подрібнити. Тоді стінки шлунка не отримають травм.

Харчові отруєння, зловживання гострою їжею в поєднанні з прийомом міцних алкогольних напоїв призводять до дуоденіти – гостре запальне захворювання дванадцятипалої кишки. Захворювання може перейти в хронічну форму.

Симптоми. Болі в подложечной області, неприємний смак у роті, загальний дискомфорт, нудота, блювота, рясне слинотеча, головний біль, загальна слабкість.

Залити 2 столових ложки трави звіробою звичайного 1 склянкою окропу, закрити кришкою, нагрівати на водяній бані 30 хвилин, настояти 15 хвилин, процідити. Пити по 0,3 склянки 3 рази на день за 30 хвилин до їди.

Змішати 3 столові ложки соку подорожника і 1 чайну ложку меду. Приймати по 1 столовій ложці до їжі 3 рази на день.

Печія – відчуття печіння під ложечкою, що виникає внаслідок закидання кислого вмісту шлунку в стравохід.

Печія може супроводжувати гастриту з підвищеною кислотністю, виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, холециститу, токсикозу вагітних, зустрічається при діафрагмальноїгрижі, непереносимості деяких харчових речовин. Якщо гикавка поєднується з відрижкою (особливо кислою), то це може служити ознакою гастриту або виразкової хвороби шлунка. Якщо біль посилюється в лежачому положенні, то, ймовірно, проблема в стравоході.

Прийом аспірину або ібупрофену може погіршити стан при печії.

Метеоризм – здуття живота внаслідок надмірного скупчення газів у кишечнику. В деяких випадках метеоризм може виникнути при поганому всмоктуванні газів кишковою стінкою. Цей симптом спостерігається у хворих з ураженням тонкого та товстого кишечника, при цирозі печінки, при серцевій недостатності. Метеоризм може бути викликаний також іншими захворюваннями органів травлення. Сприяє метеоризму і вживання в пишу у великих кількостях деяких харчових продуктів: картоплі, бобових, молока, овочів.

Симптоми. Важкість і відчуття розпирання в животі, відрижка, гикавка, переймоподібні болі.

При скупченні газів в животі на шматочок цукру капнути 4-7 крапель кропове і анісової олії і з’їсти.

Понос – багаторазове або одноразове випорожнення кишечнику з виділенням рідких калових мас. Причинами проносу можуть бути: інфекція, неправильне харчування, порушення процесів травлення, отруєння, стрес. Частота стільця може бути різною, випорожнення – водянисті або кашоподібні.

Найбільша небезпека при проносі – це зневоднення організму. Понос може супроводжуватися блювотою і високою температурою. Блювота і висока температура можуть ще більше посилити зневоднення. Чорний або кров’янистий пронос може сигналізувати про значне внутрішній кровотечі з шлунку або кишечника. У цьому випадку потрібна негайна допомога лікаря.

Симптоми. Болі в животі, відчуття дзюрчання, переливання, здуття живота.

Якщо людина через певні проміжки часу не отримує їжі, він починає відчувати почуття голоду. При зниженні або повній відсутності апетиту можна говорити, що в організмі відбуваються хворобливі зміни.

Зварений в оцті або настояний в оцті цибуля корисний для поліпшення апетиту і травлення.

Щодня приймати 1 чайну ложку тертого хрону з цукром або медом до їди.

Запор – відсутність спорожнення кишечника протягом декількох днів або утруднений стілець. Зазвичай запором вважається відсутність стільця протягом 2 днів і більше. Запор є симптомом багатьох захворювань: пухлини товстого кишечника, непрохідності тонкого кишечника, а також тимчасових порушень рухової функції кишечника. Запор може виникнути і у здорової людини, наприклад, під час тривалої поїздки, при зміні звичної обстановки, зміні життєвого ритму, – в цьому випадку він триває недовго. Запор може бути і самостійним захворюванням, в основі якого лежить порушення звички щоденного випорожнення кишечника. Його причиною є постійне придушення позивів до дефекації.

При запорі необхідно в проміжку між сніданком і обідом пити воду через кожні 30 хвилин по 1 столовій ложці. Після обіду можна продовжувати пити воду по тій же схемі.

Блювота і нудота – прояв багатьох захворювань. Блювота з’являється найчастіше після нудоти – обтяжливого відчуття в надчеревній області і глотці. Виникають нудота і блювання головним чином при харчових отруєннях і захворюваннях органів черевної порожнини, отруєннях алкоголем, чадним газом та іншими отрутами, в ранні терміни вагітності при токсикозі, при ураженнях центральної нервової системи, при гострих інфекційних захворюваннях. Нудота і блювання можуть бути ознаками апендициту і холециститу, а також свідчити про порушення обміну речовин, наприклад при цукровому діабеті або уремії.

При нудоті і блювоті у вагітних рекомендується їсти частіше, але потроху. На сніданок пити тільки трохи підсолоджений сік або воду з лимоном і їсти сухарі.

При нудоті у вагітних натерти на тертці корінь імбиру і додавати в страви.

Глисти(Гельмінти) – паразитичні хробаки, що в організмі людини, що викликають хворобливі поразки окремих органів чи загальне порушення здоров’я. Прояв хвороби може бути різним, воно залежить від виду глистів, місця їх локалізації в організмі людини, кількості. Найбільш часто у людини зустрічаються такі види: гострики, аскариди, солітер і лямблії (печінкові глисти).

Симптоми. Втрата ваги, загальне нездужання, запаморочення, дратівливість. При паразитуванні глистів у кишечнику виникають запори, проноси, нудота, рідше блювання, можуть бути набряки, желтушность шкіри, кашель, нежить. У дітей, які хворіють на гельмінтоз, часто спостерігаються відставання в розвитку, затримка росту, статевого розвитку, розлад пам’яті і т. д.

Нарізати дрібно цибулю і наповнити ним півлітрову пляшку до половини, потім долити горілкою доверху і настоювати в теплому місці протягом 10 діб. Процідити і приймати по 1-2 столові ложки 2 рази на день перед їдою.

Катар шлунку з недостатньою кислотністю шлункового соку. Усі види катару шлунка лікуються переважно дієтою, умілим підбором їжі й способів її застосування. Ліки в цьому випадку мають другорядне значення.

При недостатній кислотності шлункового соку хворий харчується так. Йому дають м’ясні супи зі свіжого худого м’яса, юшку зі свіжої риби, смажене на маслі худе м’ясо або рибу, мізки, вершки або сметану. Тверді продукти повинні бути ретельно розтертими (роздробленими), але дещо залишають необроблені, наприклад, кірки булки, м’яке, добре виварене м’ясо, тому що процес жування викликає виділення шлункового соку, а це при зниженій кислотності дуже важливо. З гарніру дають кислу капусту, квашену з кмином, кислі печені яблука, з приправ – цибуля, часник, сік з квашеної капусти і пр. Само собою зрозуміло, що підбір їжі для шлункових хворих має бути поставлений в залежність від діяльності й інших травних органів.

Рак шлунка – злоякісна пухлина з клітин епітелію слизових оболонок шлунка.

Передумовами раку можуть бути тривала виразкова хвороба, поліпи, деякі форми хронічного гастриту.

На початковій стадії відзначається загальна слабкість, збліднення шкірних покривів, зниження ваги, потім з’являються неприйняття м’ясної їжі, втрата апетиту, нудота, блювота, біль у шлунку.

Хронічний ентероколіт – одне з найбільш часто зустрічаються захворювань системи травлення, що призводить до атрофічних змін слизової оболонки і порушення функцій кишечника. Залежно від локалізації розрізняють ентероколіт з переважним ураженням тонкої кишки і з переважним ураженням товстої кишки. Захворювання тривале. Причинами його є кишкові інфекції, порушення харчування, зловживання гострою їжею, алкоголем, інтоксикація виробнича і лікарська, тривале вживання антибіотиків, харчова алергія, радіаційні ураження, кишкові гельмінтози.

Симптоми. При переважному ураженні тонкого кишечника хворі скаржаться на розлад стільця, часті проноси, тупі болі в околопупочной області, розпирання в животі після їжі, нудоту, метеоризм, відсутність апетиту. При переважному ураженні товстого кишечника ниючі болі локалізуються в бокових відділах кишечника, проноси і запори однаковою частоти.

Коліт – запалення слизової оболонки товстої кишки. Розрізняють гострий і хронічний коліт.

Гострий коліт найчастіше викликається дизентерійними мікроорганізмами, сальмонелами, стафілококами, стрептококами або виникає в результаті впливу на організм алергенів або токсинів.

Симптоми. Переймоподібний біль у животі, здуття, пронос з домішками слизу, а іноді й крові, підвищення температури до 38 – 39 ° С. Може виникнути блювота.

Хронічний коліт може виникнути внаслідок гострого запалення або через наявність вогнищ інфекції в жовчному міхурі, підшлунковій залозі та інших органах, атакож при неповноцінному харчуванні, зловживанні гострою їжею, алкоголем.

Столову ложку меду розчинити в склянці теплої кип’яченої води (постигла до кімнатної температури); приймати перед сном. Добре розчиняти мед у склянці теплої козячого або коров’ячого молока …. Читати далі

Також:

Комментирование на данный момент запрещено, но Вы можете оставить ссылку на Ваш сайт.


_0.75MB/0.01143 sec